
אז לפנינו ערעור אזרחי בעליון , על החלטת המחוזי באר שבע, הכל בקשר לפרשה הידועה של סרן ר' ומותה של הילדה מעזה.
כבר דנו בשני פוסטים בעבר, בנושא של טרגדיית המלחמה, כאן ו- כאן. ציינו כבר, שלמדינת ישראל (כפי מדינות אחרות בעולם) יש חסינות מפני תביעות נזיקין, אשר יסודן בפעילות מלחמתית או מעין.
לא קל לאבחן תמיד בין פעילות מלחמתית, לבין פעולות אחרות ( כגון: פעולות שיטור). אבל, במקרה הזה, למרות שהוא עשוי להצטייר כבעייתי, לא היה ספק לשופטים. לא לשופט במחוזי, ואחידות דיעים גם, בין שלשת השופטים בעליון: המדינה לא יכולה על פי החוק לשאת באחריות לנזק, ויש לה חסינות על פי החוק ( סעיף 5(א) לחוק הנזיקים האזרחיים (אחריות המדינה) התשי"ב 1952).
טוב, אז קודם כל, כפי הרגלנו, נדביק כאן כותרי הייחוס של פסק הדין בעליון כאמור:

אז תחילה, נרענן לגבי הרקע העובדתי והשתלשלות העניינים, נצטט:

אז התובעים למעשה טענו, שהייתה כאן רשלנות. אין חסינות גם למדינה על פי הדין הבינלאומי לטענתם (וזה נדחה על ידי השופטים אגב). היא לא היוותה שום סכנה לגבי החיילים וכדומה.
השופטים דחו מכל וכל התביעה. צריך לציין, שתביעה כזו, נדחית על הסף בכלל מבחינת השופטים. שאלות מקדמיות, דוחות על הסף תביעה בעיקרון. נניח שיש התיישנות. חסינות וכדומה. לא משנה התוכן. לא משנה מי צודק מי לא. הדחייה היא לא לגוף הדברים, אלא, על פניהם ממש. אם משה תובע את גדי, אחרי 7 שנים נניח, בגין נזק שגרם לו ככה בגדול. גם אם משה יוכיח הנזק. גם אם גדי בעליל התרשל או עיוול. לא יעלה ולא יוריד הרי, באשר עברו 7 שנים נניח ככה בגדול, מקרות הנזק, ועד להגשת התביעה. או שנשיא מכהן, לא יעמוד לדין פלילי. לא יעזור מה עשה כלל. אם הוא מכהן, לא יעמוד לדין. יש לו חסינות הרי. מפורשות בעיקרון (אבל, לא לישון). זה ככה בגדול מאוד.
אלא שכאן צריך להוסיף, שהרקע היה רקע מאוד אלים ובעייתי. התקופה קשה מאוד. אינספור אירועים בציר פילדלפיה ומסביב למי שזוכר. היום אנו חיים בסטאלה מבחינת עזה. רק שיש כמובן סבבים אלימים בין שקט לשקט. אז לא היה כך הדבר כלל וכלל. זה היה שוטף מאוד ואינטנסיבי. נצטט קצת:


אז הנה לנו הדברים כפי שקרו. השופט של המחוזי אגב, הגיע למסקנה, שהילדה הלכה בכלל במסלול המנוגד שלה ( בדרכה לבית הספר). האם טעתה? האם ניסתה למשוך צלפים ? אכן, צלפים ירו על הכוח במהלך האירוע כאמור.
קשה לדעת. נזכיר רק, שבשני הפוסטים הקודמים הנוגעים לטרגדיית המלחמה, לא היה ממש ספק, שאנשים חפים מפשע נפגעו בסיפור.
להשאיר תגובה