על הנענע, ועל הארנונה

בג"צ מחק היום עתירה, הנוגעת להשבתה של רשויות מקומיות, הכל בקשר להצעת החוק הכה מדוברת, המקימה את הסו קולד: קרן הארנונה. אז כדאי שנעסוק קצת באותה קרן שכל כך מסעירה את הרוחות בציבור. תחילה, כותרי הייחוס של הצעת החוק. לשים לב, לא כל הצעת החוק, עוסקת בקרן הארנונה, אלא, רק מפרק כ' והלאה ( תחת הכותר: רשויות מקומיות, עמודים: 368-384 (דיגיטלית) או עמודים: 720-736 בדפים עצמם. הקשיחים). אז כותרי הייחוס:

אז תחילה תמצית מאוד יעילה, של משרד המשפטים, לקבל קצת רקע כללי ויעיל, על מטרות הצעת החוק (אפשר גם בויקיפדיה פה. ואפשר אגב גם להגיב בלינק ולהביע דיעה וכדומה) :

עד כאן:

הצעת החוק עצמה, מגדירה באופן פורמלי הקרן כך, נצטט את סעיף 1 מהצעת החוק:

מטרתו של חוק זה להקים קרן שתסייע לרשויות המקומיות להרחיב את ההשקעה בתושביהן ולקלוט תושבים חדשים, לצמצם את הפערים הכלכליים ביניהן ותעודד אותן להגדיל את היצע הדיור בתחומן.

עוד מסמך מאוד מענין, של מרכז המחקר והמידע בכנסת, דן יותר בהיבטים הכלכליים של הצעת החוק כאמור. נדביק תחילה כותרי הייחוס של המסמך:

עד כאן:

כמה הערות, כמה דגשים:

יהודה ושומרון מוחרגים קצת בסיפור. למה זה ? נצטט מדברי ההסבר להצעת החוק:

זאת בהבדל שרשות מקומית ביהודה ושומרון לא תעביר בפועל כסף לקרן. כלומר גם אם לפי הוראות החוק המוצע לגבי הפרשת כספים לקרן בידי הרשויות המקומיות, הסכום שהייתה צריכה רשות מקומית ביהודה ושומרון להפריד יעלה על הכספים שמוקצים לה באותה שנה, היא לא תפריש כספים לקרןזאת , בין השאר, בשל המצב החוקי השונה ביחס להוצאת היתרי בנייה ביהודה ושומרון.

ועוד: המסמך הכלכלי לעי"ל של הכנסת, מציין לנו, שעל פי המחקרים והניתוחים של ה-OECD , ככל שיש יותר עצמאות לרשויות מקומיות, יותר ביזור, כך זה תורם לצמיחה וכלכלה. רשויות מקומיות פה, כפופות לשיטתם יתר על המידה, לשלטון המרכזי ( ביחס לעולם המערבי, וראה נתונים שם וגרפים וכדומה). אלא שהצעת חוק כזו, מייצרת בעיה בהקשר זה. שהרי, רשויות עשירות יותר, גובות הרבה יותר כספי ארנונה שלא למגורים ( לא למגורים, זה לא רק עסקים, גם מבני ציבור אגב). אם הם יפרישו מכך לקרן כלל ארצית, אז זה יפגע ניתן לטעון: בתמרוץ הגבייה. בתמרוץ השירותים בגינם נגבית ארנונה. שהרי חלק מן הכסף שנגבה, לא חוזר לתקצוב סגור של העיריה (כלומר, למעגל סגור). אלא, מופרשים כאמור לקרן כלל ארצית. את הסתירה הזו, המסמך לא ממש מיישב. רק מנתח יותר, או מציג נתונים בהקשר זה.

קצת על מועצת הקרן, או חברי מועצת הקרן, נצטט מהצעת החוק:

עד כאן:

הצעת החוק הזו, בעיתוי מאוד קשה באה. קונפליקט קשה בין חילוניים וחרדים על תקציבים ובכלל. לא בטוח כלל גם שזה יפתור את בעיית הדיור. אבל, שנים פה, לא פותרים בעיות באופן מהותי. באופן שורשי. אחת הרעות החולות המרכזיות, הינה: בחירות כל 4 שנים (אם בכלל) והעדר מדיניות ארוכת טווח. פופוליזם לפני בחירות מעת לעת ממקדים נבחרים במקום אחר לגמרי. ועוד: אין הפרדה בין הכנסת לממשלה. משחקי כסאות אינסופיים. הכנסת צריכה לייצג הריבון הטבעי בלבד. הממשלה של מקצוענים. רק ראש הממשלה נבחר, ובבחירות אישיות. שרים, לא צריכים להיות חברי כנסת. נעלה על זה פוסט נפרד ומאורגן. הקרן הזו, גם אם יש לה קצת יתרונות, לא תפתור שום בעיה באופן יסודי. אנרגיות מתבזבזות בטירוף. עד מתי ? עד שיבוא המשיח.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: