האקוסייד, על דרך הג'נוסייד שכולם מכירים, משמעותו, רצח הסביבה נניח. רצח אקולוגי. הרס משמעותי של הסביבה.
אמנת רומא, אני מניח שרובכם מכירים. האמנה של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג. נניח, כמו אמנת ג'נבה.
עכשיו, מתגבשת לה איזה מגמה בקרב הקהיליה הבינלאומית, שיש לה אגב לא מעט מתנגדים, לחוקק עוד סעיף באמנת רומא, סעיף אשר מגדיר את הרס הסביבה במקרים קשים, כפשע בינלאומי. משמע- אקוסייד. עד כה, הפשעים הינם:
רצח עם
פשעים נגד האנושות.
פשעי מלחמה
פשע האגרסיה ( תקיפה של מדינה על ידי מדינה אחרת, ללא עילה או הצדקה משפטית).
אז עכשיו, לרשימת הפשעים, רוצים להוסיף, גם פשעים סביבתיים, כנגד הסביבה, שינויי אקלים וכדומה.
למי שרוצה להתעמק, אז כאן בלינקים הבאים:
http://opiniojuris.org/2021/07/16/your-guide-to-ecocide-part-1/
למי שרוצה לקרוא מאמר מקיף, המביע התנגדות למעשה הזה של חקיקה חדשה ופשע חדש, אז כאן רצ"ב לינק, לאתר של מייקל קרנבס ( עו"ד בינלאומי ידוע):
http://michaelgkarnavas.net/blog/2021/07/28/ecocide/
מאוד מסקרן יהיה לקרוא פה תגובות של קוראים ומגיבים על חקיקה בינלאומית שכזו. לפני כן, כמה הערות:
החקיקה המוצעת, לא נוגעת רק לשינויי אקלים. אנו תדיר מבלבלים בין שינויי אקלים, לבין הרס הסביבה. אין בהכרח תמיד זיקה בינהם. למשל, טיהור אדמה מדלקים. ניקיון האוקיאונסים מפלסטיקים. אויר נקי מזיהומים (עומס עצום על מערכות בריאות בעולם) וכדומה. גם אם אדם, לא מאמין בסיפור של שינויי אקלים, הרס הסביבה או סביבה נקיה ובטוחה, זה אינטרס שאין עליו חולקין. באמצעות מלחמה בשינויי האקלים, משיגים כמובן, גם סביבה נקיה.
ישראל אינה חברה באמנת רומא. נכון. אבל, גם מדינות לא חברות, יכולות להישפט בהאג (למעשה מדינות לא נשפטות בהאג, רק אינדיבידואלים). עכשיו למשל, מדינת ישראל נחקרת בהאג על הסכסוך כאן (הכל בגין תלונה של הרשות הפלסטינאית נזכיר). יש גם פרוצדורה של הפניה לבית הדין בהאג, דרך מועצת הביטחון, לגבי מדינות שאינן חברות לאמנה ( כך היה עם סודן, כך היה עם לוב למשל, שני מדינות שלא חברות באמנה, לא צד להן).
אסור לשכוח, שחקיקה כזו, מפילה ברשתה גם ילידים מקומיים (שבטים וכדומה, או סתם אינדיבידואלים עניים). אחת ממטרות החקיקה המוצעת, הייתה, להגן על שבטים וילידים מקומיים, מהרס הסביבה על ידי נניח מדינות ותאגידים גדולים. אלא, שהם עצמם (ילידים) מזהמים מאוד לא פעם. המון פילים ניצודים באפריקה על ידי מקומיים המחפשים פרנסה ועוד (וזה הורס המירקם הסביבתי). בפיליפינים, דגים על ידי צלילה לשוניות, ומפוצצים שוניות עם רעלים (ציאניד) חומרי נפץ וכדומה.
לבסוף, ישראל לא סיפור זניח כלל כאן. ישנה איזושהיא תפיסה, שישראל, כולה איזה 0.2 אחוז מן הזיהום והפליטה של הפחמן הדו חמצני. לא ממש כך הדבר. האזור מדברי. יש כאן מחסור במים רציני. בנט מכר לא מזמן לירדנים מים כמחווה. סכסוכים גיאופוליטיים בשפע. ישראל גם מובילה בעולם בשני תחומים עיקריים: התפלת מים, וטיהור מים.ואלו שימושים או טכנולוגיות קריטיות מאוד להתמודדות והסתגלות לשינויי האקלים. על כך, אפריקה צפויה מאוד להיפגע (וכבר בצורת/ רעב ראשוניים בעולם במדגסקר אגב, רשמית או מעין, בגין שינויי אקלים הוכרז הדבר). עכשיו, פליטים לרוב, פליטי אקלים, מגיעים למדינה מערבית, שופעת יחסית, קרובה מאוד יחסית: מדינת ישראל. לא פשוט כפי שחושבים. גם מתחיל להתפתח נראטיב (איך לא…) של אפרטהייד אקולוגי פה במדינת ישראל, על הפלסטינאים. נראטיב תומך אנטישמיות אולטרא מודרנית.
נשמח לשמוע דעתכם….
להשאיר תגובה